Διεθνής Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού – 1 εώς 7 Νοεμβρίου


breast-africaΠριν από χρόνια η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ είχε προκαλέσει συζήτηση όταν επισκεπτόμενη την Σιέρα Λεόνε ως πρέσβειρα της Unicef θήλασε το βρέφος μιας άλλης μητέρας. Η ίδια δήλωσε ότι επρόκειτο για μια αυτόματη αντίδραση, όταν οι γιατροί την ενημέρωσαν πως οι γυναίκες στη Σιέρα Λεόνε αναγκάζονται να διακόψουν τον θηλασμό εντός λίγων μηνών από τη γέννα, καθώς σύμφωνα με τη παράδοση της χώρας οι σύζυγοι απαγορεύεται να έχουν σεξουαλικές επαφές, όσο οι γυναίκες τους θηλάζουν -σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC Νews. Γι’ αυτό και η Χάγιεκ προσπάθησε να σπάσει τα ταμπού με αυτή τη συμβολική κίνηση, θηλάζοντας μάλιστα ένα μωράκι που είχε γεννηθεί τυχαία την ίδια ημέρα με την κόρη της.

bfweek14aΜε το σύνθημα “Μητρικός Θηλασμός- Επένδυση για μία ζωή” εορτάζεται φέτος η 22η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που έχει ως στόχο να ενημερώσει τον πληθυσμό και να διεκδικήσει για κάθε βρέφος θηλασμό για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ο μητρικός θηλασμός θωρακίζει το βρέφος αποτελεσματικά ακόμα και από θανάσιμες ασθένειες. “Ο άμεσος θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση μπορεί να αποτρέψει ένα στους πέντε θανάτους βρεφών. Αυτό μεταφράζεται σε 500.000 παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο ή σε περισσότερους από 1.500 κάθε μέρα” διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο της UNICEF που μαζί με τον WHO (Διεθνή Οργανισμό Υγείας) και την WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάδοση του μηνύματος.

BreastfeedingSmartChildren

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (που στη χώρα μας εορτάζεται με ποικίλες εκδηλώσεις από την 1η-7η Νοεμβρίου) καθιερώθηκε το 1992 από τη Διεθνή Κοινότητα. Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των χωρών δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν αυτή την ενέργεια δίνοντας απάντηση στην τάση να υποκαθίσταται ο μητρικός θηλασμός από βρεφικό γάλα εμπορίου. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί δικαίωμα του κάθε βρέφους, αφού στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού αναφέρεται ρητά το δικαίωμα των παιδιών σε επαρκή και σωστή διατροφή. Επιπλέον, η Πολιτεία επιφορτίζεται με την υποχρέωση να ενημερώνει όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα οφέλη του θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες τη σωστή περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη” ( η φυσιολογική τροφή, να συμπληρώσουμε εμείς). “Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες. Επιπλέον, η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της παιδικής φροντίδας συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά“ σημειώνει η UNICEF.

breast-japan-artΗ καμπάνια ενημέρωσης είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων και ιδίως με τον 4ο που αφορά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Ενθαρρυντική είναι η μείωση του αριθμού των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε ετών, θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, κατά 47% από το 1990. Ωστόσο το τραγικό είναι πως ακόμη και σήμερα 6.3 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο, 40% των οποίων είναι νεογέννητα.

Η προτροπή είναι σαφής: αποκλειστικός, ελεύθερος (χωρίς χρονική διάρκεια ή συχνότητα) θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού, συνέχιση του ως το 1ο έτος, ως βασική πηγή διατροφής (οι στέρεες τροφές συμπληρωματικές αυτού) και συνέχιση του θηλασμού ως το 2ο έτος (ή και περαιτέρω, εφόσον το επιθυμούν το ζεύγος μητέρας-παιδιού) με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή.

Ας μην ξεχνάμε πως το μητρικό γάλα περιέχει στη σωστή αναλογία στην ενέργεια, τις πρωτεϊνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως και το νερό που χρειάζεται το μωρό για την αναάπτυξη του.

Το μητρικό γάλα είναι στην ουσία ένας ζωντανός ιστός που παρέχει διαρκή προστασία στο βρέφος και βοηθά το σώμα του να προστατευθεί.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (UNICEF):

Πώς ο μητρικός θηλασμός σώζει ζωές:

Η διατροφή αποκλειστικά μέσω μητρικού θηλασμού, ο οποίος για να εξασφαλιστεί θα πρέπει να ξεκινά μέσα στη πρώτη ώρα της γέννησης του μωρού, (μόνο μητρικό γάλα και τίποτα άλλο) τους πρώτους 6 μήνες της ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς:

  • Το 11-13% όλων των παιδικών θανάτων κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί αν τα παιδιά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό θηλασμό για 6 μήνες.
  • Άλλο ένα ποσοστό που ανέρχεται σε 6% των θανάτων βρεφών κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να προληφθούν με επαρκή, ασφαλή και έγκαιρη συμπληρωματική διατροφή. Τα βρέφη που δεν τρέφονται μέσω θηλασμού διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από διάρροια και εφτά φορές από πνευμονία αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά μέσω θηλασμού.
  • Η έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών το 2012 επισημαίνει ότι μόνο το 37% των 134,6 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται στον κόσμο τράφηκαν αποκλειστικά μέσω μητρικού θηλασμού τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Αυτό εξαιρεί περίπου 85 εκατομμύρια βρέφη, των οποίων οι πιθανότητες επιβίωσης και υγιούς ανάπτυξης έχουν τεθεί σε κίνδυνο.
  • Παρομοίως, μόνο το 60% των βρεφών ξεκίνησαν συμπληρωματική διατροφή μεταξύ 6-9 μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι δόθηκαν συμπληρωματικές τροφές σε εκατομμύρια βρέφη είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά.

  • Ο μητρικός θηλασμός έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ο μοναδικός πιο αποτελεσματικός τρόπος να προληφθούν οι βρεφικοί θάνατοι. Παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και ανάπτυξη των παιδιών, και ωφελεί σημαντικά την υγεία των μητέρων.
  • Η έγκαιρη και αποκλειστική διατροφή μέσω θηλασμού βελτιώνει την υγεία του νεογέννητου και μειώνει την νεογνική θνησιμότητα, η οποία ευθύνεται για την πλειονότητα των βρεφικών θανάτων.

Μελίνα Σιδηροπούλου

 

Στο Sunny Side στηρίζουμε  το μητρικό θηλασμό, αφού ως οικογένεια τον έχουμε απολαύσει με το πρώτο μας παιδί πέραν των 2 ετών, και συνεχίζουμε να τον απολαμβάνουμε και με το δεύτερο ελεύθερα και όσο εκείνο το επιθυμεί.

Στο κατάστημα έχουμε κάνει μια επιλογή από βοηθήματα που υποστηρίζουν και ενισχύουν τη τέχνη του θηλασμού, και ειδικά για τις μητέρες που χρειάζεται να αυξήσουν τη παραγωγή του γάλακτος αναγκαστικά πρόκειται να επιστρέψουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, μακριά από τα παιδιά τους έχουμε επιλέξει τη καλύτερη σειρά αντλησης και συντήρησης μητρικού γάλακτος, αυτή της πολύ γνωστής εταιρίας Medela.

      

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>