Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

childrens_rights_sunny_side_8Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υιοθετήθηκε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Κείμενο που υιοθετήθηκε αρχικά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κατόπιν επικυρώθηκε από σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου αναγνωρίζοντας ρητά το δικαίωμα των παιδιών στη ζωή, στην υγεία, στη φροντίδα, στην έκφραση, στη συμμετοχή, στην ανάπτυξη. Το παιδί αναγνωρίζεται λοιπόν ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα που αξιωνεί τον σεβασμό και τη προστασία όλων μας.

childrens_rights_sunny_side_3
Μπορεί ο κόσμος να μοιάζει λίγο καλύτερος από το 1989 για τα παιδιά, εν πολλοίς λόγω της εφαρμογής και της συγκεκριμένης Σύμβασης, αλλά ακόμη εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη χρειάζονται τη βοήθεια μας.

childrens_rights_sunny_side_7

Κι ενώ οι πόλεμοι έχουν μειωθεί σε σύγκριση με εκείνη την εποχή, ας μην ξεχνάμε πόσα παιδιά υποφέρουν ακόμη σε χώρες όπως η Συρία ή Λιβύη, όλα τα παιδιά – πρόσφυγες και τα παιδιά που μαστίζονται από τη φτώχεια, τον HIV και πλήθος άλλων ασθενειών απειλητικών για τη ζωή τους ή τα παιδιά που μένουν ορφανά ακριβώς εξαιτίας αυτών των ασθενειών ή των συνθηκών.

childrens_rights_sunny_side
Έχει γίνει ο κόσμος καλύτερος για τα παιδιά; “Ναι” απαντούν από την UNICEF, ναι σε σχέση με το 1989. Αν γεννηθεί σήμερα ένα παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να φτάσει σε ηλικία 5 ετών, είναι πιο πιθανό να πάει στο δημοτικό, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών (από 5-17 ετών) που εργάζονται κατά το 1/3 από το 2000. Ωστόσο, νέες απειλές προκύπτουν. Όπως το γεγονός πως τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους για τη ψυχική και τη σωματική τους υγεία λόγω χρήσης του ίντερνετ ή ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει εξαναγκάσει 2 εκ. παιδιά να ζουν υπό συνθήκες φτώχες.

childrens_rights_sunny_side_5
Τα δικαιώματα των παιδιών αφορούν ωστόσο και το άμεσο περιβάλλον τους. Το δικαίωμα στην υγεία τους, το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα, να μεγαλώνουν υπό τη προστασία και τη παρουσία και των δύο γονέων τους, το δικαίωμα να αναπτύσσουν τη προσωπικότητά τους.

childrens_rights_sunny_side_6

Και αν μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για τα παιδιά του κόσμου, σίγουρα μπορούμε να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε όλα όσα μεγαλώνουν γύρω μας ώστε να γίνουν άνθρωποι ολοκληρωμένοι και ελεύθεροι.

childrens_rights_sunny_side_2

Αφιερώνουμε σε όλους όσους φροντίζουν, μεγαλώνουν, εκπαιδεύουν ή απλά συνυπάρχουν με παιδιά, σε όλους μας δηλαδή, το παρακάτω κείμενο του μεγάλου ποιητή και φιλοσόφου Kahlil Gibran:

Δεν είναι δικά σας τα παιδιά.
Είναι οι γιοι και οι θυγατέρες του πόθου της Ζωής που ζητά να υπάρχει.
Γεννιώνται από εσάς, όμως εσείς δεν τα δημιουργείτε.
Ζούνε μαζί σας, και ωστόσο δεν ανήκουν σε σας.
Μπορεί την αγάπη σας να τους δώσετε, μα τις σκέψεις σας,όχι.
Γιατί αυτά έχουνε σκέψεις δικές τους.
Μπορεί να φιλοξενείτε το κορμί τους μα το πνεύμα τους όχι.
Γιατί το πνεύμα τους ζει μες το αύριο, το αύριο που εσείς δεν θα δείτε ούτε και μέσα στ’ όνειρό σας.
Μπορεί ν’ αγωνιστείτε να τους μοιάσετε, όμως μην αξιώσετε να σας μοιάσουν.
Γιατί η ζωή δεν επιστρέφει κι ούτε βυθίζεται στο χτές.
Είστε τα τόξα που θα τινάξουν προς τα εμπρός τα τέκνα σας σα βέλη.
Ο τοξότης βλέπει το στόχο του πάνω στο μονοπάτι του απείρου, και σας λυγίζει με τη Δύναμή του, ώσπου τα βέλη Του να τιναχτούν μακριά σαν αστραπή.
Χαρήτε το λύγισμα σας στο χέρι του Τοξότη. Γιατί όπως αγαπά τα βέλη που πετούν, έτσι αγαπά και το ακίνητό Του τόξο.»
όλες οι φωτογραφίες από εδώ
Μελίνα Σιδηροπούλου

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>