Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου

6334708-4x3-940x705

Trade, not Aid!

Σήμερα, γιορτάζουμε τη Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου, μια ημέρα που έχει ως στόχο να αναδείξει το γεγονός πως το εμπόριο μπορεί (και κυρίως οφείλει) να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να στοχεύει στο υπερβολικό κέρδος, ακόμα και όταν αυτό συνεπάγεται απώλεια της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων. Η γιορτή συσπειρώνει λοιπόν παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές που έχουν δεσμευτεί έμπρακτα να χτίσουν υγιείς κοινότητες που θα παράγουν υλικά αγαθά βάσει των επιταγών της βιώσιμης ανάπτυξης ακολουθώντας μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής που πέρα από τον άνθρωπο σέβονται και το περιβάλλον.

tea_plucker

Οι ρίζες του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου πρέπει να αναζητηθούν αρχικά σε δράσεις εκκλησιών των Βόρειων χωρών, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”. Στόχος ήταν να στηρίξουν οικονομικά κοινότητες που υπέφεραν από τη φτώχεια. “Μια δεκαετία αργότερα η Oxfam UK άρχισε να πουλά στα μαγαζιά τις χειροτεχνίες που έφτιαχναν Κινέζοι πρόσφυγες και το 1964 δημιούργησε τον πρώτο οργανισμό δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Το 1967 ιδρύθηκε ο εισαγωγικός οργανισμός Fair Trade Organisatie.

fairtrade-foundation2

Το 1968 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, με το σύνθημα «Trade Not Aid» (Εμπόριο, όχι Βοήθεια). Αυτή η προσέγγιση έδωσε έμφαση στην καθιέρωση δίκαιων εμπορικών σχέσεων με το Νότο, αντί να βλέπει το Βορρά να οικειοποιείται όλα τα οφέλη και να επιστρέφει μόνο ένα μικρό μέρος τους ως αναπτυξιακή βοήθεια. Το ’70, σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής αναγνωρίστηκε η ανάγκη για οργανώσεις δίκαιου μάρκετινγκ, οι οποίες θα παρείχαν υποστήριξη σε μη προνομιούχους παραγωγούς. Στο τέλος του ’80 η επωνυμία Fair Trade ήταν πλέον παγκοσμίως αναγνωρίσιμη και η μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση των προϊόντων μας σημειώθηκε τη δεκαετία του ’90», αναφέρει το άρθρο.

Οι βασικές αρχές του δίκαιου εμπορίου είναι:

Εδραίωση και διατήρηση μακροπρόθεσμων εμπορικών συνεργασιών, γεγονός που επιτρέπει στους παραγωγούς να επενδύουν στη δουλειά τους και να αναπτύσσονται

-Πληρωμές παραγωγών σε δίκαιες τιμές και προκαταβολή μέρους του ποσού ώστε να μην οδηγούνται σε αδιέξοδο οι μικρές μονάδες παραγωγής

Καμία εκμετάλλευση παιδιών

Καμία διακρίση ως προς τους εργαζομένους και ισότητα για τις γυναίκες που θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις θέσεις εργασίας

-Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων

-Διαφάνεια στις συναλλαγές

-Eπενδύσεις σε προγράμματα που βοηθούν συνολικά τις τοπικές κοινωνίες

-Σεβασμός του περιβάλλοντος και εφαρμογές μεθόδων ήπιας καλλιέργειας

-Ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Φέτος, το θέμα της 4ης Παγκόσμιας Ημέρας Δίκαιου Εμπορίου έχει ως τίτλο: “Στήριξε τους μικρούς παραγωγούς: μαζί μπορούμε να δροσίσουμε τον πλανήτη”. Θέμα που έρχεται να τονίσει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ανατραπεί αν αποφασίσουμε, μεταξύ άλλων μέτρων ασφαλώς, να υιοθετήσουμε τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας.

FairtradeΈτσι, αντί να ακολουθούμε τους νόμους εκείνων που καρπώνονται παγκοσμίως το κέρδος (και αποτελούν το 1% του συνολικού πληθυσμού) μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους και οικογένειες που συμμετέχουν στο δίκτυο του δίκαιου εμπορίου. Ο καταναλωτής μπορεί να διακρίνει τα προϊόντα καθώς φέρουν την αντίστοιχη σήμανση, αφού πιστοποιηθούν από τους επίσημους οργανισμούς πιστοποίησης. Αναζητήστε λοιπόν το σηματάκι Fair Trade και κάντε μια μικρή κίνηση, που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά.

 

Μελίνα Σιδηροπούλου

Στο Sunny Side είμαστε υποστηρικτές του Fair Trade, είναι στη φύση μας και στο DNA μας και ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των ειδών μας.

 

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>