Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

25a13734109fd0fb85398d31eeacf998

Mommy dearest!

“Ο Θεός δεν μπορούσε να είναι παντού, γι΄αυτό έφτιαξε τις μαμάδες” είχε γράψει ο Κίπλινγκ για να συμπληρώσει όμως εύστοχα ο Σάλιντζερ: “όλες οι μαμάδες είναι τρελές”. Τελικά έτσι δεν είναι οι μαμάδες; Θεϊκές και τρελές. Από αυτό το υλικό ζυμώθηκαν οι άνθρωποι που μας έφεραν στη ζωή ή μας ανέλαβαν στη πορεία με μια δέσμευση… ισόβια: να είναι εκεί. Κοντά στην αρχή, διακριτικά στη πορεία (ή όχι και τόσο διακριτικά στην Ελλάδα), αλλά εκεί. Πάντοτε εκεί.

mother_2503525b

Τις λατρεύουμε, τις μισούμε, τις έχουμε ανάγκη, τις φοβόμαστε, τις λυπόμαστε, τις σκεφτόμαστε, πέφτουμε στην αγκαλιά τους και κλαίμε, μετά γελάμε και τις φιλάμε. Και έπειτα ο ίδιος κύκλος ξανά και άλλος ένας. Κατάσταση εντέλως αλμοδοβαρική (εξάλλου ο ίδιος τις έχει εξυμνήσει δεόντως στο εκπληκτικό “Όλα για τη Μητέρα μου”). Και είναι μετά από 30- 35 χρόνια ζωής που τελικά θα αρχίσεις να τις καταλαβαίνεις, γιατί είσαι πια στην ίδια ηλικία με τη γυναίκα που σε γέννησε, στην ίδια ηλικία που σε είχε μωρό ή παιδάκι. Μόνο που ξέρεις τώρα πως και εσύ, όπως και εκείνη τότε, δεν τα ξέρεις όλα. Και ξέρεις πως κάνεις λάθη μαζί με τα σωστά. Και προσπαθείς, αλλά δεν τα καταφέρνεις πάντα. Κι αρχίζεις να σκέφτεσαι τη γυναίκα που σε γέννησε, τις συνθήκες, τη ζωή της, τη πρόθεσή της. Κι αρχίζεις να συγχωρείς τα λάθη της που έγιναν εσωτερικά σου εμπόδια, που μπορεί να σε έστειλαν σε λάθος κατευθύνσεις. Γιατί κοιτάς τον καθρέφτη και βλέπεις έναν απλό άνθρωπο, όχι έναν σουπερ-ήρωα.

images-4

Και νομίζω πως υπάρχει μια λυτρωτική στιγμή για το κάθε παιδί. Υπάρχει μια στιγμή στη ζωή σου που έρχεται να επιβεβαιώσει τη γιγαντιαία αγάπη της μαμάς σου και το γεγονός πως έχει κοιτάξει βαθιά μέσα σου. Για εμένα, ανάμεσα σε αυτές τις χιλιάδες μικρές στιγμές, ξεχωρίζω τη στιγμή που την ρώτησα κάποτε “μαμά ποιο νομίζεις ότι υπήρξε μέχρι τώρα το πιο μεγάλο μου κατόρθωμα;” και ενώ δεν ξέρω κι εγώ τι ακριβώς περίμενα με εξέπληξε όταν μου είπε “όταν έφυγες από τη τάδε σχέση”- και είχε απόλυτο δίκιο. Μόνο που με εξέπληξε γιατί η ίδια δεν είναι ο αναλυτικός τύπος. Ούτε “εγκεφαλική”. Είναι όμως μάνα.

14c147f908215e39df02b3a1ae6e7e9cΓιατί το ξέρεις το παιδί σου, το παρακολουθείς. Και αυτό είναι που γιορτάζουμε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Ένας φόρος τιμής για το το άγρυπνο βλέμμα που σε αγκαλιάζει και σε ακολουθεί ως την άλλη άκρη της γης, που σε ψάχνει και έχει την έγνοια σου για το αν κοιμήθηκες, αν έφαγες, ποιος σε πείραξε, αν είσαι καλά. Κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Ακόμα και αν πνίγεται στη δουλειά, αν πνίγεται στις ενοχές γιατί δεν μπορεί να τα προλάβει όλα, αν είναι πτώμα από τη κούραση ή αν έχει νεύρα για χίλιους δύο λόγους είναι εκεί. Και γι΄αυτό λέμε πως υπάρχει κάτι θεϊκό σ΄ολο αυτό, γιατί κάτι την σπρώχνει να υπερβεί τα όρια της, για να είναι δίπλα στο παιδί της.

images-3 Για να το κάνει μπάνιο και να του βάλει τα πιτζαμάκια του και να του διαβάσει παραμύθι ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι να σκάσει σαν καρπούζι στον καναπέ. Κι αργότερα λαγοκοιμάται μέχρι να ακούσει το κλειδί στη πόρτα, σιγοντάρει στους πρώτους έρωτες, στύβει πορτοκαλάδες στις εξετάσεις, τσακώνεται, συμφιλιώνεται, νουθετεί. Εν ολίγοις κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, γλυκά μεν, αλλά αναμμένα. Κι αυτό βέβαια την οδηγεί ενίοτε κατευθείαν στον πόλο του Σάλιντζερ: σε μια ωραία, καθαρόαιμη τρέλα. Γιατί είναι και τρελούτσικες οι μαμάδες όταν ουρλιάζουν ή θα το χάνουν, που αν μπορούσαν θα καθόντουσαν δίπλα σου στα πάρτυ ή θα έπαιρναν τον προϊστάμενο σου τηλέφωνο να του τα ψάλλουν ένα χεράκι, που θα πήγαιναν all the way.

Να χαιρόμαστε λοιπόν τα super-girls μας, να τις αγαπάμε, να τις αγκαλιάζουμε συχνά και να θυμόμαστε πως όπως εμείς, έτσι κι εκείνες είναι άνθρωποι. Και έτσι, ίσως γίνουμε και εμείς οι ίδιες λίγο καλύτερες μητέρες που θα μεγαλώσουν υγιείς κόρες και γιούς.

Μία φράση και μόνο αρκεί. Εκείνες ξέρουν.

4c179252781bd68bb561a9d488f2a569

Μελίνα Σιδηροπούλου

Το Sunny Side αυτό το Σαββατοκύριακο 9 & 1-/05 κάνει δώρο τα μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες…μανούλες γλυκές απολαύστε τις αγορές σας online: www.sunnyside.gr

MomDay_FreeShipping840X400

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>