20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

storyteller_in_residence-1600x600“Να σου πω μια ιστορία;”

Οι περισσότεροι της δικής μας γενιάς θυμόμαστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, συχνά ανθρώπους που είχαν τελειώσει μόλις το δημοτικό, να κάνουν τα βράδια μας μαγικά με τις αφηγήσεις τους. Ιστορίες που δεν διάβαζαν από ένα βιβλίο, αλλά έλεγαν από καρδιάς ενθυμούμενοι γεγονότα της ζωής τους ή παραμύθια και φανταστικές ιστορίες που σκάρωναν λίγο πριν τα βλέφαρα των εγγονιών τους βαρύνουν.

Ήταν όμως πολύτιμα και τα απογεύματα ή άλλες στιγμές όταν οι “μεγάλοι” μας αφιέρωναν λίγο χρόνο για να μας πουν κάποια ιστορία. Για παράδειγμα θυμάμαι κάτι απογεύματα, ήσυχα που για εμάς τότε έμοιαζαν ατέλειωτα (χωρίς τηλεόραση, playstation, internet…) που παρακαλούσαμε τον παππού να πει ξανά και ξανά εμπειρίες του. Τότε που ήταν νέος και πήγαινε στο χοροδιδασκαλείο (κάποιον πρόγονο της ντίσκο νομίζω) ή ιστορίες από τον πόλεμο, που αν και σκληρές, ήταν πυκνές τόσο ως προς τα νοήματα όσο και ως προς τα συναισθήματα.

cropped-vulpe-pt-festivalΑυτή η τόσο άμεση επικοινωνία έχει κάτι το αρχετυπικό, το πηγαίο, κάτι βαθιά ανθρώπινο. Η Σκωτία έχει τη δική της παράδοση και έναν οργανισμό αφιερώμενο στο storytelling ενώ κάθε χρόνο στα πλαίσια του διάσημου Fringe Festival, διοργανώνονται events αφήγησης. Τη δική της Σχολή στο storytelling έχει και η Σκανδιναβία, ένα “όχημα” για να κοινωνικοποιηθούν, να βρεθούν, να μιλήσουν. Σήμερα, είναι πολλοί οι “παραμυθάδες”.

600px-WsdmatslargeΙκανότητα που εξελίσσεται… σε Τέχνη για τους βιρτουόζους που κατορθώνουν να αιχμαλωτίζουν το κοινό. Οι “επαγγελματίες” προσκαλούνται επ’ αμοιβή να αφηγηθούν ιστορίες σε ενήλικες, παιδιά, οικογένειες ή γκρουπ στη Σκωτία, ενώ ομάδες εθελοντών αφηγητών επισκέπτονται σχολεία, άσυλα, νοσοκομεία και ηλικιωμένους ανθρώπους εμψυχώνοντας και εμπνέοντάς τους με τις ιστορίες τους.

 

Ο εορτασμός ξεκίνησε από τη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 διοργανώθηκε άτυπα η “Alla berättares dag” (Η ημέρα των παραμυθάδων), για να καθιερωθεί ο εορτασμός το 1997 στο Περθ της Αυστραλίας. Έτσι, η 20η Μαρτίου ορίστηκε ως η Ημέρα που γιορτάζουμε την προφορική μετάδοση ιστοριών! Έθιμο που άρχισε να διαδίδεται από τη Σουηδία στη Νορβηγία, στη Δανία, Φιλανδία και έπειτα στην Εσθονία. Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010 από το “Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών”, όπου θα γιορταστεί και φέτος.

528fd6517fa8acf706eaffdc245b5c84Από το 2005 η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης εορτάζεται σε περισσότερες από 25 χώρες ανά τον κόσμο. Φέτος, μάλιστα το θέμα είναι οι “Ευχές”. Φτιάξτε λοιπόν το δικό σας παραμύθι και μοιραστείτε το με τα παιδιά σας, τα οποία μπορούν και εκείνα να αναλάβουν δράση, γίνετε συν-δημιουργοί και συνοδοιπόροι στον κόσμο του φανταστικού. Μόνο εσείς κι εκείνα.

*Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών”:

http://www.e-mythos.eu

*Ελληνικά λαϊκά παραμύθια και τραγούδια μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://www.snhell.gr/kids/categories.asp

Μελίνα Σιδηροπούλου

Στο Sunny Side είμαστε λάτρεις του καλού βιβλίου, για μεγάλους και μικρούς!

Ακόμη περισσότερο όμως αγαπάμε τα παραμύθια από τα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει έμπνευση για να τα αφηγηθεί αργότερα στα παιδιά του ή και να τα διαβάσει σε αυτά.

Η Φαντασία μας κάνει να είμαστε πιο αγνοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι!

 

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>