12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδική εργασίας.

“Όχι στη παιδική εργασία- Ναι στη ποιοτική εκπαίδευση”

Kolkata: Children take part in a rally to mark "World Day against Child Labour" in Kolkata on Wednesday. PTI Photo by Ashok Bhaumik (PTI6_12_2013_000126B)

Kolkata: Children take part in a rally to mark “World Day against Child Labour” in Kolkata on Wednesday. PTI Photo by Ashok Bhaumik (PTI6_12_2013_000126B)

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα ενημέρωσης και αφύπνισης για ένα από τα πιο ταπεινωτικά για την ανθρωπότητα ζητήματα: τη παιδική εργασία και την εκμετάλλευση 120 εκ. παιδιών ηλικίας από 5-14 ετών, ανά τον κόσμο. Οι ρίζες του προβλήματος είναι ασφαλώς η φτώχεια και η έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας για τους ενηλίκους, η έλλειψη κοινωνικής προστασίας και η αδυναμία να νομοθετηθούν λύσεις και να επιβληθούν.

child-labor-boys-working-factory-machinesΣύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO, International Labor Organization), ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία, ενώ 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα. Κι ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά πέφτουν επίσης θύματα κυκλωμάτων trafficking που μεταφέρουν παιδιά από τις αναπτυσσόμενες χώρες στη Δύση προκειμένου να της προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια.

wcms_374288“Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν βλέπεις τους παλιούς συμμαθητές σου να επστρέφουν από το σχολείο;” ρώτησαν οι συνεργάτες της ILO τον Alimjan. “Απόγνωση”, “θλίψη”, “ντροπή” απάντησε το παιδί από το Κιρζικιστάν που στα 15 του χρόνια αναγκάστηκε να δουλέψει σε σταθμό τρένου, όταν ο πατέρας του πέθανε και η μητέρα του αρρώστησε. Εκεί κουβαλούσε βαριά φορτία και εργαζόταν συχνά ως τις 2 π.μ. Παρότι προσπάθησε πολύ να μην εγκαταλείψει το σχολείο, δεν τα κατάφερε καθώς από τη κούραση τον έπαιρνε ο ύπνος και δεν προλάβαινε να διαβάσει. Η μητέρα του πίστευε πως όσο πιο νωρίς μάθει να βγάζει χρήματα, τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Παιδείας της χώρας 80.000 παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, γεγονός που τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της φτώχειας, καθώς τα παιδιά αυτά μην έχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση θα πρέπει να αρκεστούν σε κακοπληρωμένες δουλειές και συνθήκες εργασίας που απειλούν τη ζωή, τη σωματική και ψυχική τους υγεία… για πάντα.

01e-child-labour-afghanistan

Έτσι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας έρχεται να υπογραμμίσει ακριβώς την σημασία της ποιοτικής εκπαίδευσης και να παρακινήσει τα Κράτη να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου επενδύοντας, μεταξύ άλλων, στη δημόσια εκπαίδευση.  Τα παιδιά πηγαίνοντας σχολείο αφενός απομακρύνονται από τους χώρους εργασίας, αφετέρου εφοδιάζονται με γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να εργασθούν σε άλλους τομείς, αλλά και να πρωτοπορήσουν ενδεχομένως φτιάχνοντας νέες επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν συνολικά τη κοινότητά τους.

A child labourer walks home after a day's work near ChandigarhΤο 1999 οι περισσότερες χώρες – μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά. Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών που είχαν θέσει ως στόχο όλα τα κορίτσια και τα αγόρια να έχουν τουλάχιστον τελειώσει το δημοτικό, στόχος που είχε ως χρονικό όριο το 2015. Πρόσφατα στοιχεία της UNESCO  58 εκ. παιδιά στην ηλικία που αντιστοιχεί στις τάξεις του Δημοτικού και 63 εκ. στην ηλικία του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο σχολείο, ενώ ακόμα και όσα παιδιά έχουν κάνει δεν παρακολουθούν τα μαθήματα κανονικά.

meem-bangladesh-sweatshop-toronto-star-2-537x402Σήμερα, σε μήνυμά της η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δήλωσε πως μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα υπολογίζεται πως στη χώρα μας εργάζονται 100.000 παιδιά. Αριθμός τραγικά δυσανάλογος με τον πληθυσμό και ένα μεγάλο αγκάθι που αναμένεται να αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι αριθμοί είναι τουλάχιστον απογοητευτικοί. Το ίδιο και η στάση μας, κάθε φορά που υποστηρίζουμε εταιρίες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές. Κάθε φορά που αγοράζουμε κάτι σε “τιμή ευκαιρίας” (ευκαιρία που στερεί ευκαιρίες ζωής), όταν είναι προφανές πως ένα πολύ φτηνό ρούχο ράβεται από εργάτες -συχνά και παιδιά- που ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Κάθε φορά δηλαδή που η μόδα και ο ναρκισσισμός υπερισχύει της απλής λογικής και της ηθικής υποχρέωσης που έχουμε όλοι με το να απέχουμε από τέτοιου είδους αγορές. Όπως έχουμε βέβαια και την υποχρέωση να πιέζουμε τις Κυβερνήσεις για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, να στηρίζουμε προγράμματα των ΜΚΟ με τη παροχή εθελοντικής εργασίας, αλλά και προσωπικά να υποστηρίζουμε ανθρώπους και οικογένειες που δοκιμάζονται, πολύ πριν στείλει κανείς το παιδί του να δουλέψει αντί να πάει στο σχολείο. Κοινώς, να βελτιώσουμε όσο μπορούμε αυτή την εικόνα της ντροπής με το να είμαστε απλώς πολίτες.

από την Μελίνα Σιδηροπούλου 

 

 

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>