Το σωστό παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

4e8fefd41a55e1acfcf40214df04d8b8

Μιάς και η περίοδος αυτή είναι αφιερωμένη στα παιχνίδια, είπαμε να γράψουμε ακόμα ένα άρθρο για να μιλήσουμε λίγο για το πώς ένα “σωστό” παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Βασικός Κανόνας : Παιδί = Παιχνίδι

Το παιχνίδι αποτελεί ενστικτώδη εκδήλωση της εσωτερικής έκφρασης του ανθρώπου, που φανερώνεται με μια ποικιλία κινήσεων και αισθήσεων. Το παιδί παίζει βέβαια ασυνείδητα, αλλά παίζοντας ψάχνει, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει. Το φυσικό παιχνίδι ικανοποιεί στο παιδί ανάγκες σωματικές, ψυχικές και πνευματικές για την ανάπτυξη και βελτίωση της κινητικής δράσης και συμπεριφοράς του.

0003623_440-grimms-large-rainbow-rings-wooden-waldorf-building-and-stacking-rings

 

Στο Sunny Side είμαστε λάτρεις των “σωστών” παιχνιδιών! Ω, ναι…ένα παιχνίδι που μπορεί να μοιάζει τέλειο και να φωνάζει στο ράφι ή στην τηλεόραση “αγόρασέ με” δεν είναι πάντα το ιδανικό παιχνίδι για τα παιδιά μας! Μην ξεχνάμε :

1. Πως μέσα από το παιχνίδι παρέχονται πολύτιμες ευκαιρίες μάθησης σε πολλούς διαφορετικούς τομείς κοινωνικής και προσωπικής εξέλιξης

2. Οι πρώτες ύλες που που φτιάχνεται ένα παιχνίδι είναι σημαντικό να μην περιέχουν βλαβερές-τοξικές ουσίες (όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά παιχνίδια του εμπορίου)

Θέλουμε λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας την αγάπη μας για το παιχνίδι. Γι’ αυτό και σας παρουσιάζουμε την φιλοσοφία της αγαπημένης μας Grimm’s που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε από το ξεκίνημά μας στο Sunny Side.

logo-grimms

Η Grimms είναι εταιρία με οικολογικά παιχνίδια. Σχεδιάζουν τα παιχνίδια τους με βάση την αίσθηση του σχήματος και την αντίληψη του χώρου και του χρώματος: Από κλασσικά τουβλάκια με γωνίες, τουβλάκια με λείες καμπύλες που ξεφεύγουν από την γραμμικότητα του χώρου, μέχρι παιχνίδια που ενσωματώνουν την αφαιρετικότητα της ευκλείδειας γεωμετρίας στη χαρά ενός πολύχρωμου παζλ . Η Grimms κατασκευάζει στη Γερμανία και τα περισσότερα παιχνίδια τους μορφοποιούνται με το χέρι. Η ποιότητα των προϊόντων της (πρώτες ύλες, λείανση επιφανειών, χρώματα) είναι ασυναγώνιστη.

Η Κεντρική Φιλοσοφία της Grimm’s συνάδει απόλυτα με τη φιλοσοφία του Sunny Side! “Το σωστό παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω του παιχνιδιού μαθαίνει τον κόσμο στον οποίο ανήκει: Μαθαίνει τους νόμους που διέπουν τη φύση μας (για παράδειγμα τα παιδιά επανειλημμένα ρίχνουν αντικείμενα στο πάτωμα μαθαίνοντας έτσι την πτώση του αντικειμένου λόγω βαρύτητας). Μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του και διεγείρει τις αισθήσεις του.Όπως λένε και οι ειδικοί Το παιχνίδι είναι η βασική προϋπόθεση για την υγιή πνευματική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι επιλογές των παιχνιδιών που κάνουμε. Οι επιλογές των παιχνιδιών πρέπει να γίνονται με εκπαιδευτικά κριτήρια καθώς και σύμφωνα με το βαθμό που αυτό βοηθά στην ενεργή συμμετοχή του παιδιού.Ένα παιχνίδι που βάζει το παιδί σε ρόλο παθητικού δέκτη (όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι που με το πάτημα ενός κουμπιού αυτό ανάβει φωτάκια ή παίζει μουσική) μπορεί να φαίνεται ελκυστικό στο νήπιο. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα στείρο παιχνίδι που μετατρέπει το παιδί σε ένα παθητικό δέκτη και ευνουχίζει την φαντασία και τη δημιουργικότητα του.” 

Ας έχουμε λοιπόν αυτές τις βασικές αρχές όταν επιλέγουμε τα παιχνίδια των παιδιών μας…
S.S.

Επιλογές από παιχνίδια Grimm’s παρακάτω και όλη η σειρά εδώ

Grimm’s Χρωματιστά Τουβλάκια Με Γωνίες

 

Grimms Ξύλινος Κωνικός Πύργος – Ουράνιο Τόξο

 

10202_0

Grimms Μικρά Ξύλινα Τουβλάκια σε Πλαίσιο 1001 Νύχτες

 

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>