Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

15η Οκτωβρίου:

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

“Θυμηθείτε να πλυθείτε!”

washing-hands-3Η ερώτηση “έπλυνες τα χέρια σου;” αποτελεί σίγουρα ηχώ της παιδικής μας ηλικίας, την οποία αναπαράγουμε με την ίδια επιμονή και τώρα σαν γονείς. Και όχι τυχαία. Το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας είναι ένα “όπλο” υγιεινής που μας προστατεύει από πλήθος μικροβίων και γαστρεντερικών ασθενειών. Ίσως φαίνεται εκ πρώτης υπερβολικό να έχει θεσμοθετηθεί Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών (15η Οκτωβρίου), δεν είναι όμως, όταν τα νέα στοιχεία από τη UNICEF αποκαλύπτουν πως 1.400 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες εξαιτίας της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού, αποχέτευσης και στοιχειώδους υγιεινής.

Αυτή είναι η 6η χρονιά που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών (http://globalhandwashing.org) η οποία ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία δράσης στα σχολεία και ενημέρωσης των μαθητών. Κάθε χρόνια 200 εκ άνθρωποι από 100 χώρες συμμετέχουν στους εορτασμούς. Στην Αιθιοπία υπολογίζεται πως περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά θα συμμετάσχουν σε επιδείξεις για το πλύσιμο των χεριών και ημερίδες σε όλη τη χώρα. Στην Υεμένη, εορτασμοί θα λάβουν χώρα σε 3.300 σχολεία, με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων παιδιών. Χίλια περίπου παιδιά σε σχολεία στο Βιετνάμ, 450 δημοτικά σχολεία στη Σιέρα Λεόνε και 424 στο Μάλι, 200 σχολεία σε 50 κοινότητες στη Γκάμπια, 12 πόλεις στην Ινδονησία και 22 εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βολιβία πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν ενεργά στη καμπάνια ενημέρωσης και δράσης στα σχολεία.

washing-hands-2Το φετινό σύνθημα “επέλεξε το πλύσιμο των χεριών, επέλεξε υγεία” έρχεται να υπενθυμίσει πως το απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μπορεί να σώσει ζωές. «Η απλή πράξη του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σωθούν παιδικές ζωές», δήλωσε ο κ. Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα νερού, αποχέτευσης και υγιεινής της UNICEF. «Το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα μειώνει δραστικά την εξάπλωση των διαρροϊκών ασθενειών και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών και των κοινοτήτων».

Διδάξτε, λοιπόν στα παιδιά σας αυτή την απλή και συνάμα τόσο σωτήρια συνήθεια, από τη νηπιακή τους ηλικία κιόλας. Μάθετε τους πως να πλένουν τα χέρια τους σωστά και αποτελεσματικά. Στο φυλλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες.

Τέλος, επιλέξτε σαπούνια που σέβονται την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών (και τη δική σας, φυσικά) και ταυτόχρονα τον πλανήτη μας. Βαριά αντισηπτικά και αντιμικροβιακά υγρά επιβαρύνουν και την επιδερμίδα και το περιβάλλον.

Μελίνα Σιδηροπούλου

washnig-hands-1

Το Sunny Side προτείνει από την σειρά οικολογικών, βιοδιασπώμενων απορρυπαντικών της Bio-D, που τόσο έχετε αγαπήσει, τα εξαιρετικά, αντιβακτηριδιακά υγρά σαπούνια χεριών.

Όλα τα υγρά σαπούνια χεριών της Bio-D είναι εξαιρετικά απαλά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες χρήσεις, σε νήπια, παιδιά και ενήλικες.

BIO-D_HANDWASHES

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>