8η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα

Make it Happen! #ΜakeItHappen

11043042_866904136705841_7079712126750996892_n

Ο Αζίμ και η Άρτεμις γεννήθηκαν την ίδια εποχή. Μου αρέσει να παρατηρώ τα πλάσματα, το πώς μεγαλώνουν, τις συνήθειές τους, τις πονηριές τους. Όταν ήταν πολύ μικροί και οι δύο άρχισα να παρατηρώ πως τον Αζίμ τον ενδιέφερε περισσότερο ο “κόσμος”: τι είναι το τάδε παιχνίδι, το τάδε πραγματάκι, πού οδηγεί αυτός ο δρόμος, πώς θα διαλύσει και θα ξαναφτιάξει κάτι, πώς λειτουργούν τα πράγματα. Η Άρτεμις από την αρχή ήταν προσανατολισμένη στις σχέσεις, στο σχετίζεσθαι. Αρχικά και για πολύ καιρό με τη μαμά της, αργότερα με τον μπαμπά της και μετά με όλους. Όταν ήταν παιδάκι ερχόταν και μου έλεγε στ’ αυτί “να σου πω ένα μυστικό;”, “ναι” της απαντούσα και μου το έλεγε: “σ’ αγαπώ”.

work.4186300.1.flat550x550075f.a-hug-for-a-friend-two-little-girls-best-friendsΔεν ξέρω αν είναι ο χαρακτήρας του παιδιού ή αν έχει να κάνει με το περιβάλλον ή αν απλώς έτυχε, αλλά νομίζω πως τα κορίτσια βιώνουν τον κόσμο κυρίως μέσα από τις σχέσεις και γι’ αυτό το μεγάλωμά τους μοιάζει πιο δύσκολο, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Μοιάζουν από τη φύση τους πιο σύνθετα όντα, σκέφτονται πιο περίπλοκα, φορτίζονται συναισθηματικά με κάθε αφορμή, σε χρειάζονται περισσότερο (επαναλαμβάνω πως ό,τι λέω είναι εντελώς εμπειρικό και υποκειμενικό, είναι μια αίσθηση).

Γι’ αυτό και το πώς σχετιζόμαστε με τις κόρες μας είναι ακόμα πιο “sos”, ιδίως σε μια χώρα υπόκωφα σεξιστική, όπου δεν τους δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες ενώ τα περιμένουν όλα από αυτές. Να είναι πετυχημένες, να έχουν καλό επάγγελμα, να κάνουν οπωσδήποτε δύο παιδιά, να παντρευτούν, να υπομένουν στον γάμο τους “για το καλό των παιδιών”, να είναι “καλές” κόρες (που σημαίνει να μην αντιμιλάνε και να μην αμφισβητούν), να είναι δίπλα σε όποιον αρρωστήσει και να συμπαρίστανται σε όλους τους συγγενείς στα νοσοκομεία, να θυσιάζουν τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους, να μην μιλάνε όταν πληρώνονται (αν πληρώνονται) λίγα χρήματα και γενικώς να είναι παθητικές, υπομονετικές, δυνατές και χαμογελαστές. Ω, και όμορφες (καμιά φορά μάλιστα αυτό αρκεί). Ειρήσθω εν παρόδω σοκάρομαι από κάποιες μαθήτριές μου που το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να σταθούν κρατσανιστές και λαχταριστές (κάτι σαν σοκοφρέτα) απέναντι σ΄έναν τηλεοπτικό φακό, που πεθαίνουν για 200 like σε μια selfie από το να γράψουν ένα κείμενο που να διαβάζεται. Σοκάρομαι από άντρες που βγαίνουν με γυναίκες και τις κοροιδεύουν μπροστά τους για την ευφυία τους, χωρίς εκείνες καν να το καταλαβαίνουν, που δέχονται να είναι αυτές οι σύντροφοί τους μόνο και μόνο επειδή είναι “όμορφες” (αγνοώ με ποιόν ορισμό).

Κι ασφαλώς όλα αυτά είναι μικρά, πολύ μικρά μπροστά στο γεγονός πως δεν υπάρχουν γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων (απαραίτητη προϋπόθεση για να θεσμοθετηθούν κάποτε Αλλαγές), μπροστά στα νούμερα ενδοοικογενειακής βίας και βίας γενικώς, στο γεγονός πως κοριτσάκια οδηγούνται σε καταναγκαστικούς γάμους με ενήλικες πριν καν αδιαθετήσουν, γίνονται θύματα traficking, στο γεγονός πως δεν τους επιτρέπεται καν να πάνε στο δημοτικό. Σοκάρομαι.

images-2

Και αυτή η ημέρα, η Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες, σημαίνει αυτό ακριβώς: πως παρά τη ζωή σου και τη ζωή μου (ή ακριβώς λόγω της ζωής σου και της ζωής μου) θα πρέπει να σκεφτούμε (άντρες και γυναίκες) και τη ζωή μιας γυναίκας δίπλα σου, ενός κοριτσιού. Της κάθε εν δυνάμει κόρης μας.

*Φέτος, το μότο των Ηνωμένων Εθνών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα είναι το “Make It Happen” και αναφέρεται ασφαλώς στις αλλαγές που μπορεί όλοι να επιτύχουμε. Στο ομώνυμο hastag θα βρείτε πλήθος πληροφοριών.

Γνωρίζατε ότι: 

images-Παγκοσμίως 1 στις 3 γυναίκες θα ξυλοκοπηθεί ή θα βιαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής της.

-1 στις 4 γυανίκες έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Στην Αγγλία δύο γυναίκες δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους.

-130 εκ. γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή. O ακρωτηριασμός πραγματοποιείται χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού.

-15 εκ. κορίτσια -ακόμα και 8 ετών- πρόκειται να δοθούν ως νύφες σε ενήλικες άντρες εντός του 2015.

-1.2 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα trafficking κάθε χρόνο. Το 80% είναι κορίτσια.

-Παρότι οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού, εκπροσωπούν το 70% των φτωχών.

-Οι γυναίκες εκπροσωπούν τα 2/3 των 780 εκ. αναλφάβητων ανθρώπων του πλάνητη.

-41 εκ. κορίτσια στερούνται ακόμα και τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

-Παγκοσμίως μόλις το 24% των ανώτερων θέσεων μάνατζμεντ καλύπτεται από γυναίκες.

Μελίνα Σιδηροπούλου

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>