Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

piece

«Όλοι έχουμε το δικαίωμα στην Ειρήνη»

Σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται σε όλο τον κόσμο το δικαίωμα των ανθρώπων στο αγαθό της Ειρήνης. Τη βασική προϋπόθεση της ζωής μαζί με την υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981 για να υπογραμμίσει την αξία της Ειρήνης και την αναγκαιότητα κατάπαυσης των πολέμων και των εχθροπραξιών. Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις διοργανώνονται για το λόγο αυτό σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου.

Φέτος, ο εορτασμός της ημέρας συμπίπτει με την 30η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την χάρτα των sine qua non δικαιωμάτων που πρέπει να διασφαλίζονται για κάθε άνθρωπο (http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=grk). Ανάμεσα στα οποία και το δικαίωμα στη ζωή: «Όλοι έχουμε το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα να ζούμε με ελευθερία και ασφάλεια». Βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι η Ειρήνη.

Στο σχετικό μήνυμά του ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- Μουν σημειώνει: «Πρέπει να ενωθούμε ως ανθρώπινη οικογένεια για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη πείθοντας τους πολεμιστές να καταθέσουν τα όπλα τους. Ας σταθούμε με αλληλεγγύη στους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από την τρομοκρατία και τον πόλεμο, τις τραυματισμένες οικογένειες τα σπίτια και το μέλλον των οποίων έχουν καταστραφεί (…) Η ιστορία έχει αποδείξει πως οι εχθροπραξίες μπορούν να λάβουν τέλος και η ειρήνη να υπερισχύσει. Στις 21 Σεπτεμβρίου σε συναυλίες ανά τον κόσμο, σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε εμπόλεμες ζώνες και σε ειρηνικές κοινότητες- ο κόσμος θα εκπέμπψει ένα σημαντικό μήνυμα. Θα γιορτάσουν την αξία της διαφορετικότητας και της δύναμης της ενότητας.»

Αυτή η ημέρα είναι μια καλή αφορμή να μιλήστε στα παιδιά σας για το αγαθό της ειρήνης και να εξηγήσετε την αξία του. Διαβάστε του ιστορίες και παραμύθια, αφηγηθείτε ιστορίες και έπη ώστε να νιώσουν την αναγκαιότητα της ειρήνης, της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγάπης και του διαλόγου.

Μελίνα Σιδηροπούλου

Comments

comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>